Magnus opplevde marerittet – nå sykler han Jotunheimen Rundt til støtte for mental helse

Magnus Nordahl bor i Bærum, fyller straks 30 år og er forlovet med det han beskriver som verdens fineste jente. På fritiden konkurrerer han i hinderløp (OCR), og tidligere har han også vært toppidrettsutøver i svømming.

– Jeg liker å trene variert og allsidig, og jeg sier sjeldent nei til en utfordring, forteller han om seg selv.

Sjokket

I 2019 ble livet snudd på hodet for den aktive utøveren. En helt vanlig dag våknet han med hodepine.

– Jeg tenkte at det bare ville gå over, som en vanlig hodepine gjør, forteller han, og legger til:

– Men etter to uker uten bedring og en følelse av at hodet skulle sprenge når jeg gikk på do, så oppsøkte jeg legevakten. Der fikk jeg beskjed om å ta en Paracet, så ville det gå over.

Men det gjorde det ikke. En uke senere hadde Magnus en så trykkende og vond følelse i hodet at han oppsøkte legevakten på nytt.

– Jeg fikk samme beskjed som sist. Men siden dette ikke føltes ut som en vanlig hodepine, bestilte jeg time hos Volvat.

Derfra ble han sendt rett videre til Ullevål sykehus for MR av hodet. Resultatet var totalt nedslående. MR-en viste en cyste i hodet på størrelse med en tennisball.

ALVORLIG: Cysten i hodet til Magnus var enorm. Foto: Privat

– Jeg ble operert 4. mars og lå to uker på sykehus før jeg fikk dra hjem. Etter operasjonen klarte jeg ikke å gå fordi kroppen var så nedkjørt, forteller han.

– Det preger meg

Årene etter den omfattende hodeoperasjon har vært tøffe for Magnus. Det har han spesielt fått kjenne på psyken.

– Uten å gå for mye i detalj så er det belastende å sende flere hundre jobbsøknader og få avslag gang på gang. Det preger meg ved at jeg sliter med å få politijobb, sier han, og fortsetter:

– Da jeg gikk ut av politihøyskolen i 2017 var det vanskelig å få seg jobb. Når du krydrer det med hodeoperasjon og hull i CV-en, så blir det ikke akkurat lettere.

STERKE BILDER: Cysten i hodet har skapt store utfordringer for den ellers spreke gutten. Foto: Privat

I forkant av operasjonen hadde Magnus meldt seg på et 24-timers hinderløp med tre kompiser. Løpet hadde han gledet seg til i fire år.

– Motivasjonen for å få det til var enorm. Selv om mange sa at det er helt usannsynlig at jeg skulle klare det, så gikk jeg fra å ikke kunne gå, til å gjennomføre løpet på under tre måneder etter hodeoperasjonen med ekstremt målrettet trening.

GOD STØTTE: Magnus kom i mål i det krevende hinderløpet 1.juni, kun tre måneder etter operasjonen. I målområdet kunne han slippe følelsene løs med sin kjære Nina. Foto: Privat

Sykler for mental helse

Nå står snart neste store utfordring for tur. Siden beina tåler mindre løping, har det blitt stadig mer sykling på Magnus. I helgen deltar han for aller første gang i Jotunheimen Rundt.

– Jeg grugleder meg. Jeg gleder meg til å sykle med en god kompis og oppleve nydelig norsk natur, også gruer jeg meg til smertene og vondtene som kommer til å oppstå. Jeg har syklet for få langturer til at rumpa er bra herda, hvis det er lov å si, sier han spøkefullt, og legger til:

– Når det er sagt, så er jeg glad i å pushe meg og se hva jeg er kapabel til, både fysisk og psykisk.

STERK: Magnus har vært vant til å pushe seg selv, både før og etter den heftige operasjonen. Foto: Privat

Magnus og kompisen sykler ikke bare for seg selv i helgen. De skal nemlig sykle det beintøffe rittet til støtte for noe større.

– Det å vise at man har det tøft og er sårbar, er noe vi menn gjerne sliter med å både vise og dele. Men det trenger ikke nødvendigvis være en svakhet, og det vil vi belyse med å sykle Jotunheimen Rundt til støtte for mental helse, forteller han.

Innsamlingen er allerede godt i gang på Spleis.

– Jeg er glad i mennesker og det å hjelpe mennesker. Hvis jeg kan være åpen om mental helse og hjelpe andre til å tørre å åpne seg, så er det en stor glede for meg.