Tidenes første e-sportlag i Styrkeprøven

Team Vikings. Foto: Lars-Erik S. Brandshaug.

De møttes på den virtuelle plattformen Zwift, der samholdet og vennskapet stadig vokste. Nå skal de sykle sitt første turritt på veien sammen, og valget falt på Lillehammer-Oslo. De stiller både med et herre- og damelag, og vi har gleden av å ønske Vikings, det første rene e-sportlaget i Styrkeprøvens historie, velkommen til ritt!

Felles for alle Vikings-medlemmene er at de møttes på Zwift, den ledende virtuelle plattformen for sykling som e-sport. Klubben har gjennom årene utviklet seg til å bli den største skandinaviske klubben på plattformen, med omtrent 1600 medlemmer. Med kommunikasjon gjennom lyd og video har syklistene blitt godt kjent.

Det sosiale aspektet i hovedfokus

– Zwift er en utrolig sosial måte å trene på sammen i hvert vårt hjem, forteller Vikings-syklist Kjetil Berntzen.  

Han er en av rytterne som trener hjemmefra med laget, ofte flere ganger i uken. Mange konkurrerer både i lagtempo og fellesstarter, i ulike grupperinger etter nivå. Han forteller at det gir mye treningsglede og motivasjon å trene på denne måten, sammen med likesinnede. I tillegg drar Berntzen frem sikkerheten som en stor fordel med sykling som e-sport. 

– For eksempel trenger ingen kjærester, samboer eller ektefeller å sitte hjemme og være redd for om man kommer hjem fra tur hver gang, sier han.

Men etter mange felles timer på Zwift, dukket lysten til å finne på noe sammen ute på veien gradvis opp. Dermed bestemte gruppa seg for å stille lag i Styrkeprøven. Turen går fra Lillehammer til Oslo, og det i de samme draktene som de bærer på den virtuelle plattformen.

– Som det så fint ble sagt av vår kaptein: «Én ting er å snakke om kule idéer, men det er fantastisk at vi har gått for det, og faktisk gjennomfører dette opplegget», forteller Berntzen.

Et passende ritt

Herrelaget hadde sin første og eneste samling helgen 26.-29.mai i Vestfold. Der fikk de tid til å bli kjent med hverandre, både i rulla og av sykkelen. Damelaget, som heter Vikings Valkyrie, hadde en treningssamling på Mallorca i april, og også en samling i begynnelsen av mai.

Vikings Valkyrie på treningsleir på Mallorca. Foto: Privat.

Karianne Strønen er en av syklistene, og forteller at det var kaptein Synne Gaarder Pedersen som foreslo distansen Lillehammer-Oslo. 

– Vi fant ut at dette var et ritt som passet oss godt med tanke på tidspunkt, lengde og løypeprofil, og klarte ganske raskt å samle 20 interesserte damer, forteller Strønen. 

Vikings Valkyrie har kvinnelige ryttere fra hele Norge, helt fra Alta i nord til Porsgrunn lengst sør. Målsetningen deres for Styrkeprøven er å sykle raskt sammen som et lag, og utnytte alles styrker underveis. 

Karianne Strønen på hjemmetrening. Foto: Privat.

– Vi ser mest frem til å møtes alle sammen på en gang, forteller hun, og legger til:

– Vi har hatt litt frafall på laget og nye har kommet til, så det skal bli kjekt å la alle få bli kjent, kjenne på slit og forhåpentligvis mestring på vei til Oslo. Vel fremme i Oslo skal vi ha en felles feiring med gutta fra Vikings som sykler samme distanse.