– Ta sjansen, vi damer er seigere enn vi tror!

Om bare noen få uker står Karin Johansen (59), Maria Hasselgård (49) og Åsa Ravik (59) på startstreken i Trondheim. Damene er klare for å gi jernet i 520 km helt frem til hovedstaden. Og målet for den store Styrkeprøven er satt:

– Vi skal fullføre med et smil!

En stor del av hverdagen

Åsa og Karin har blitt gode venninner etter å ha syklet sammen i mange år i Follo SK. Maria har de møtt gjennom en felles venninne.

– Vi er alle generelt aktive, med både sykling og lange skiturer, forteller de.

Hva betyr sykling for dere?

– Det er en del av hverdagen og livet vårt. Et fremkomstmiddel for å komme oss på jobb, og vi tar også innimellom en tur på terrengsykkelen i skogen. I tillegg er den sosiale biten viktig. Å treffes, sykle rundt og skravle, sier Åsa og Karin.

ALLSIDIGE: Follo-damene Åsa og Karin har vært på mange turer sammen, og har blant annet Vasaloppet og Finnmarksvidda på CV-en. Bildet er tatt i målgården etter Styrkeprøven for to år siden. Foto: Privat.

For Maria er sykling en treningsform hun kombinerer med verdifull egentid, siden hun sykler mye alene.

– Det er også en flott mulighet til å se både deler av nærområdet og utlandet som jeg ellers ikke ville ha opplevd. Follo-damene har blitt viktige og en stor inspirasjon i sykkelhverdagen, fordi det er helt spesielt å sykle med andre damer. Vi gjør hver tur til en opplevelse og samspillet gir et unikt kameratskap som i seg selv er en opplevelse.  

Deltatt tidligere

Damene har god erfaring med lange turer og ritt. For Maria blir det første deltakelse i Styrkeprøven, mens Karin har deltatt tre ganger fra Trondheim, Hamar (den gang det var Jentetråkk), Gjøvik og mange ganger fra Lillehammer. Til sammen har hun deltatt hele 12 ganger.

Åsa har syklet en gang fra Trondheim, en gang fra Gjøvik og to ganger fra Lillehammer.

– Det er like spennende og spesielt hver gang, sier 59-åringene.

For to år siden syklet de fra Trondheim som en duo. Den gang fikk de regn frem til Dovre, hagel og motvind over Dovre, men deretter opphold resten av turen.

– Det som reddet oss underveis var posene med varmt og tørt tøy slik at vi hadde en behagelig tur til tross for at det både vått og kaldt. Giret til Åsa røk på Dovre, men det gikk jo fint å sykle på to gir resten av turen.

FULL FRES: Litt regn og motvind har aldri stoppet disse tøffe damene. Nå er de snart klare for nye utfordringer på to hjul. Foto: Privat.

– Hvordan har dere forberedt dere i år?

– Vi har syklet mange mil, trent styrke og gått mye på ski. Vi har også syklet noen ritt. Ellers har vi hatt et ganske avslappet forhold til det.

Du kommer ikke til å angre

Damenes plan er å fullføre, og få en så god opplevelse at det frister til gjentakelse. De ser aller mest frem til samspillet dem i mellom, mestringsfølelse og natur.

– Det blir også spennende med den nye traseen og målgangen, sier de, og legger til:

– Også blir det hyggelig å møte hjelpsomme folk på matstasjonene og andre hyggelige deltakere.

SKAL NYTE TUREN: Sykkeldamene er klare for å kjenne på nye mestringsfølelser i juni. Foto: Privat.

Historisk sett har det vært langt flere menn enn kvinner som har deltatt i den store Styrkeprøven fra Trondheim. Hva vil dere si til kvinner som vurderer å melde seg på?

– Ta sjansen, vi damer er mye seigere enn vi tror! Planlegg nøye, men ikke ta det så alvorlig. Ta det som en hyggelig tur, se deg rundt og kos deg. Og ikke glem å spise og drikke, sier de, og konkluderer:

– Bare gjør det. Du kommer ikke til å angre!