Styrkeprøven uten følgebiler

Hans-Jørgen Engen. Foto: Amalie Mogstad

Tidligere i måneden ble det kjent at følgebiler i Styrkeprøven er blitt forbudt. Team Fosssyklist Hans-Jørgen Engen (55) ser positivt på de nye løsningene som han mener vil gi like forutsetninger og høyere trafikksikkerhet.

Av: Amalie Mogstad

For noen år siden kom det et generelt forbud mot følgebiler i Styrkeprøven, men dette forbudet ble aldri håndhevet strengt nok. I år har man derfor valgt å samarbeide med Politi og vegmyndighetene for å sette inn ytterligere tiltak.

For Hans-Jørgen Engen, som har deltatt i Styrkeprøven hvert år siden 2006, er dette et forståelig og nødvendig grep.

– Det er mange mennesker man skal ta hensyn til. Jeg synes de gjør riktig i å prøve å ta hensyn til de aller fleste, og ikke bare de som har lyst til å ligge i bukken for å greie et tidsmål, sier han.

Sikkerheten først

Den viktigste årsaken til forbudet er trafikksikkerhet. En velkjent utfordring for erfarne syklister.

– Man har jo opplevd situasjoner der folk tar sjansen på å kjøre forbi. Der møtende trafikk har måttet bremse opp, og det kan fort oppstå situasjoner, forteller han. Sikkerheten er viktigst, og vi har ikke en syklist å miste!

Engen og Team Foss. Foto: Privat.

Samtidig kan han forstå at noen får umiddelbare reaksjoner på det nye forbudet. Særlig i de grupperingene som ønsker å kjøre fort og sette rekorder.

– Jeg skjønner at disse ønsker sitt eget opplegg. Men når man skal ta hensyn til sikkerhet, slik at man faktisk får lov til å arrangere i fremtiden, så synes jeg det er helt ålreit at de setter en strek, og at det er likt for alle.

Et av de nye tiltakene er at det vil bli trukket 15 minutter fra alles tid, slik at eventuell tid brukt på matstasjonene ikke skal være en ulempe i forhold til tidligere. Dette vil også bidra til ro og orden på matstasjonene, som vil finne sted i Oppdal, Kvam og Hamar.

Likt for alle

Selv har Engen deltatt i mange ritt uten følgebil, og mener at det hele er uproblematisk, så lenge man er god til å tilpasse seg. I tillegg betyr det at rytterne stiller med likere forutsetninger enn noen gang.

– Det er jo enkelte av lagene som kanskje har enda proffere opplegg enn å bare ha følgebiler, så sånn sett blir det likt for alle nå, sier Team Foss-syklisten, som gleder seg til å stille på startstreken igjen.

Hva ser du mest frem til med Styrkeprøven i år?

– Det er å sykle sammen med de du trener sammen med flere ganger i uka, og kjenne på det fellesskapet Styrkeprøven er. Å få en flott tur, og se alle de som kommer i mål og er stolte over å ha fullført en av distansene. Det er landeveissykling for meg, sier han og avslutter med et smil