Jotunheimen Rundt i 2011 ble en følelsesladet opplevelse for Ole Petter

Ole Petter Mørck Larsen har deltatt flere ganger i Styrkeprøven, og hele ti ganger i Jotunheimen Rundt. Men ett av rittene skiller seg kraftig ut.

LIDENSKAP: Ole Petter tilbringer så mange timer han kan på sykkelen. Foto: Privat.

Ole Petter Mørck Larsen kommer opprinnelig fra Oslo, men bor i dag i Elverum. Han er gift, har to sønner på 19 og 5 år, i tillegg til en bonussønn på 18.

– Når jeg ikke jobber eller er med familien så liker jeg å sykle lange turer langs landeveien, og oppleve Norge fra sykkelsetet, forteller han.

For sykling har alltid betydd mye for 49-åringen. På fritiden driver han et sykkelverksted hvor han hjelper andre med å holde både nye og gamle sykler ved like.

Som far, så sønn

Ole Petter var ikke den første i familien til å interesse seg for sykkel. Hans far har nemlig vært løypesjef for Den Store Styrkeprøven Trondheim – Oslo i en årrekke.

– I utgangspunktet ville han ikke at jeg skulle sykle, fordi man så lett kan bli skadet, forteller Ole Petter.

Og det er kanskje ikke så rart. For han hadde selv opplevd å bli påkjørt bakfra av en bil. Frykten var derfor stor for at det samme skulle skje med sønnen.

– Men jeg hørte ikke så mye på han, som tenåringer flest, og det var nok i bunn og grunn han som inspirerte meg til å starte med sykling i utganspunktet, sier han, og legger til:

– Jeg så hvor stor glede han hadde av syklingen, og ville gjerne oppleve det samme. 

LIVSSTIL: Sykling har blitt en livsstil for Ole Petter. Han trener hele året for å fullføre Jotunheimen Rundt og andre ritt.

Kreftdiagnosen

Selv om sykkelgleden har vært stor, har ikke alltid Ole Petter hatt anledning til å gjøre det han liker aller best. For i 2010 ble livet snudd på hodet.

– Jeg fikk først beskjed om at jeg hadde fått testikkelkreft og at jeg måtte opereres, for deretter å fortsette med cellegift, forteller han.

Deretter ble han skrevet ut, men han fortsatte å gå til jevnlige kontroller.

– På første kontroll var det spredning til lymfene, og jeg måtte igjen gjennom en tøff cellegiftkur i seks måneder for å bli frisk, sier han, og fortsetter:

– Gjennom hele perioden var jeg veldig opptatt av å holde meg i bevegelse det lille jeg kunne, og hvert skritt var en seier. Jeg gikk hver eneste dag, og jeg er overbevist om at det hjalp meg videre og dit jeg er er i dag. Frisk og uten nevneverdige ettervirkninger. 

SYK: Ole Petter under behandling på Radiumhospitalet i Oslo. Foto: Privat.

Hvordan var hele den opplevelsen?

– Det var absolutt ingen god opplevelse, men jeg mener jeg har et bedre syn på livet nå enn jeg hadde før. Jeg tar ingenting for gitt lenger. Man må leve mens man kan og prøve å gjøre det beste ut av hver eneste dag.

Og det har han virkelig gjort. Etter et tøft år med kreftdiagnose, cellegift og spredning valgte han å melde seg på Jotunheimen Rundt.

– Jotunheimen Rundt i 2011 var veldig følelsesladd for meg. Jeg var så utrolig glad for å være frisk igjen og at jeg kunne sykle yndlingsrittet mitt nok en gang. Det var helt forferdelig dårlig vær på rittet det året, så det var en prestasjon i seg selv bare det å fullføre. Det var mange som brøt det året, og jeg er utrolig stolt over at jeg klarte å gjennomføre, forteller en ydmyk Ole Petter.

Jotunheimen Rundt er nå en årlig tradisjon for sykkelentusiasten.

– Jeg synes det rittet er så fantastisk, med soloppgangen over Valdresflya og så utrolig mye fin natur å se på, sier han, og legger til:

– Det er også et veldig sosialt ritt med lite mas om tid og prestasjon. Vaflene på Sognefjellet må man heller ikke glemme. Det er helt magisk. I tillegg er arrangørene utrolig hjelpsomme og motiverende underveis.