Snart klart for Styrkeprøven 2024

Om kun noen dager er det igjen klart for årets lengste sykkeltur fra Trondheim til Oslo. Det er spenning i kroppen nå og tankene spinner rundt både værmelding og ny fjellovergang på distansen. Det store spørsmålet nå er hva skal vi kle på oss fra start og hva skal vi sende i posene til de tre ulike posestoppene. 

A graph of a mountain range

Description automatically generated

I 2024 skal vi sykle fra Trondheim til Hjerkinn (ca. 167 km) slik traseen har vært i flere år nå. Det kan av høydeprofilen se ganske brutalt ut, men for de som har syklet Styrkeprøven noen ganger så vet vi at det egentlig går greit. Det gjelder bare å holde litt igjen i bakkene og ikke tråkke for tøft. Fortsatt er det mange mil igjen til Oslo, så det er nok av tid til å bruke kreftene sine senere.

Etter Hjerkinn skal vi ta av i retning mot Folldal, noe som er nytt i år. Vi kommer til å ha god hastighet helt ned til Folldal. Ta en pause på matstasjonen her og gjør deg klar for å sykle langs Rondane mot Venabygdsfjell. Det er mange steder langs veien her hvor utsikten på vår høyre side er flott. Prøv å kaste et blikk slik at du også får sett fjellene i Rondane på denne turen.

Opp til Venabygdsfjell er det litt bratt igjen, men overraskende kort distanse fra Enden til Muen. Plutselig er du ved Muen, som er høyeste fjell på Venabygdsfjellet. Herfra går det veldig mye nedover, men denne fjellovergangen kan være utsatt for mye vind! 

På Strava er det et eget segment fra Enden og opp til Muen:

A map of a mountain

Description automatically generated

Når vi ankommer Trabelifjellet skal det sykles bratt nedover mot Ringebu. Det blir time-out sone her og ned til E6 igjen ved Ringebu. Alle må ta det rolig og bruke minst 27 minutter, det vil si ikke høyere enn 30 km/t i gjennomsnittshastighet. 

Nytt i år, men ikke helt nytt i Styrkeprøven, er at vi skal bruke vestsiden av Mjøsa. Sist Styrkeprøven gikk innom Biri, Gjøvik, Skreia og Feiring før Minnesund var i 2019. Det blir nok et hyggelig gjensyn i et flott landskap. Siste posestopp for de som kommer fra Trondheim blir i Totenvika. 

Antrekk og pakking av poser

Værmeldingen for lørdagen nå er bedre enn fryktet, men det blir ikke samme temperatur som i 2023. Fra nettsiden Rittvær har vi hentet ut værmeldingen tirsdag 11. juni. Vi har satt starttidspunktet til kl. 04:00 og at vi skal bruke 24 timer.

A screenshot of a computer

Description automatically generated

Det blir heldigvis lite vind med unntak over Venabygdsfjellet. Temperaturene må nok kalles kjølige hele veien. Regnværet kommer inn over Østlandet på lørdag kveld og det kan bli en god del regnbyger for alle deltakerne.

Slik værmeldingen indikerer nå vil det være godt å ha en tynn ulltrøye (eller supertrøye) under sykkeltrøya fra start. Det bør nok brukes enten sykkeljakke eller en vindvest i tillegg. Korte hansker kan gå, men blir du lett kald på fingrene er lange hansker det beste alternativet. Det vil være godt å ha løse ben eller sykkelbukse som går over knærne. 

Ved første posestopp rett før Oppdal vil det være smart å ha sendt en lett sykkel- eller regnjakke. Ta denne med på lomma for å kunne ta på jakken når du skal over begge fjellovergangene. Spesielt vil det være lurt å ta på en jakke etter at høyeste punkt på veien over Venabygdsfjell er passert. Mye vind er meldt her, så det kan bli kaldt. 

Andre posestopp er ved Ringebu. Mest sannsynlig kan det være greit å legge fra seg noe klær her. Nå er temperaturen bedre. Regn-/vindjakke kan legges igjen her, men bare hvis du har sendt ytterligere en til Totenvika (tredje posestopp). Regnværet kommer inn utover ettermiddagen og kvelden på det sentrale Østlandet. Derfor kan det også være greit å ha sendt en ulltrøye eller liknende til Totenvika. 

Et supertriks er å ha en plastpose (for eksempel en handlepose fra Kiwi) klippet opp på sidene og i bunn liggende klar på Totenvika. Siden plastposen er klippet opp er det enkelt å tre den over hodet og dermed få regn- og vindbeskyttelse innunder sykkeltrøya. Dette fungerer helt utmerket. 

Ellers er det flere tips til pakking av posene på fjorårets artikkel i Masterclass: https://styrkeproven.no/masterclass-bekledning-fra-trondheim-og-pakking-av-poser/

Vi ønsker dere lykke til med de siste forberedelser til turen! Og riktig god tur lørdag 15. juni!