Masterclass: Endelig vår og tid for langturer igjen

Masterclass – Henning Sørum og Thomas Svane Jacobsen deler sine erfaringer og opplevelser fra Styrkeprøven. Forhåpentligvis kan det gi dere både inspirasjon og lyst til å delta, men også praktiske tips.

Det er nå 12 uker til Styrkeprøven 2023 – et sykkelritt fra Trondheim, Lillehammer, Hamar eller Eidsvoll til Oslo. Rittet skal arrangeres for 54. gang eller 55. gang hvis du tar med 2021 hvor det var mulig å sykle alene med QR-registering. Det er mange tusen nordmenn, tyskere, dansker, svensker, belgiere og sikkert flere andre nasjonaliteter som tråkket hele veien fra Trondheim til Oslo eller en av de kortere distansene. 

Også i år skal Henning og jeg sykle den lengste distansen fra Trondheim til Oslo sammen. Henning har allerede rukket å sykle denne distansen hele 42 ganger. Det er ganske imponerende! Selv har jeg bokført 16 gjennomførte turer fra Trondheim. På 10 av mine gjennomførte turer har jeg syklet sammen med Henning fra start til mål. De fleste av disse turene syklet Henning og jeg på Expresslaget til Rye, men de siste årene har vi gjennomført distansen som en tur for å dyrke lidenskapen for sykling og vedlikeholde vennskapet.

Vi har sammen erfaring med å sykle sakte, fort, rekordfart, i vind og regn, sol, snø og sludd og med og uten følgebiler, alene og i små og større grupper. Henning har også erfaring med å sykle med stor sekk på ryggen! Tanken med våre små blogginnlegg på Masterclass er å dele våre erfaringer og opplevelser med dere. Forhåpentligvis kan det gi dere både inspirasjon og lyst til å delta, men også praktiske tips til å gjennomføre Styrkeprøven eller andre ritt.

Nå er det blitt vår i store deler av landet vårt. Veiene begynner å bli klare for at landeveissykkelen kan tas i bruk og de gode langturene kan gjennomføres. Har du noen favorittrunder som du gleder deg til å sykle igjen? Jeg gleder meg til å sykle noen av mine favorittrunder, som for eksempel Hurumlandet rundt, til Vikersund og Tønsberg eller på alle de fine landeveiene i indre Østfold. Henning sykler sine turer mellom Oslo og Hvaler i helgene, og ellers tur/retur jobb hver dag. 

Vi skal ikke sette opp en treningsplan for hvordan alle bør trene mot Styrkeprøven, men Henning og jeg mener følgende opplegg bør være et godt utgangspunkt for å få en mer behagelig tur fra Trondheim til Oslo:

  • Viktigst: Jevn sykkeltrening i de ukene som er igjen mot Styrkeprøven. Vi bruker t/r hjem-arbeid på hverdagene som den viktigste treningen.
  • Få gjennomført 10 langturer på rundt 100 km før Styrkeprøven.
  • Minst 2-3 av disse 10 langturene bør være opp mot 200 km.
  • Det å delta i ritt i forkant av Styrkeprøven kan være en meget god forberedelse! Det gir deg erfaring med hvordan inntak av mat og drikke vil være når du sykler litt raskere enn til vanlig. Sjekk rittkalenderen hos NCF – eller sjekk ut www.osloclassics.no.

Høres dette mye ut? Ja, det tar jo litt tid, men så vil det gjøre deg godt forberedt til en langtur på over 500 km. Det er fortsatt en del uker igjen så det gjelder bare å planlegge aktiviteten din litt! Lykke til!

I neste Masterclass vil vi si noe hvordan du mentalt kan forberede deg på turen. Så vil du få vite litt mer om opplevelsene til Henning etter å ha deltatt i Styrkeprøven hele 42 ganger. 

Lykke til videre med dine forberedelser! Tråkk forsiktig og ha det gøy!