Magne ble tidenes første tandemsyklist i Jotunheimen Rundt

For 26 år siden fant Magne ut at han har en sykdom som gir døvblindhet. Det har aldri tatt fra han sykkelgleden.

SYKKELGLEDE: Magne Fridtjof Karlsen og Geir Wiggen trives på tur. Foto: Privat.

Magne Fridtjof Karlsen bor på Kløfta og ble født med hørselstap, som gjør at han bruker apparat på begge ørene. I 1996 fant han også ut at han har «Retinitis Pigmentosa». Det er en sykdom som skyldes genfeil, og rammer netthinnen og tap av synet. Vanligvis først i form av nattblindhet, og etter hvert økende tap og innsnevring av synsfeltet.

– Jeg har ca. tre prosent sidesyn, forteller han, og legger til:

– Jeg kan fortsatt se landskapet på avstand, men jeg har dårlig sikt på kort avstand. Det kalles døvblindhet, for det er kombinert syn- og hørselstap.

I dag er det omtrent 350 stk i Norge som er registrert med døvblindhet.

– Man må se muligheter og ikke bare begrensninger

Magnes sykdom fortsatte å utvikle seg etter at han oppdaget den. I 2011 bestemte han seg derfor for å slutte å sykle alene. Likevel ønsket han å bli i det gode sykkelmiljøet og fortsette å kjenne på mestringsfølelse.

– Man må se muligheter og ikke bare begrensninger, så da var tandemsykling en fantastisk løsning, sier han.

EN OVERGANG: Magne Fridtjof Karlsen begynte å sykle tandem i 2012, etter mange år på sykkelen alene. Her med sin pilot Geir Wiggen. Foto: Privat.

Han forteller at overgangen fra singel til tandem gikk greit, men innrømmer samtidig at det var uvant å ikke lenger ha kontroll på giring og bremsing.

I dag er han medlem av Achilles Norway. Det er en idrettsforening for alle funksjonshemmede som ønsker å drive idrett. Achilles er ikke en egen, offentlig sykkelklubb, men de er inkludert i Moss Cykle Klubb som en egen tandemgruppe.

– Jeg er imponert over hvordan Moss CK har tilrettelagt for oss med piloter osv. Og ikke minst treningsopplegget i samarbeid med Fokus Trening i Moss, skryter han, og fortsetter:

Og jeg er takknemlig for de pilotene som har stilt opp på ritt, treninger og bidratt til alle opplevelser!

FELLESSKAP: Tandemgruppen til Achilles Norway i mål under Styrkeprøven. I forkant har de blant annet et treningsopphold på Mallorca. Foto: Privat.

Tidenes første i Jotunheimen Rundt

Magne har deltatt hele ti ganger på Lillehammer-Oslo, åtte ganger på Trondheim-Oslo og to ganger på Jotunheimen Rundt. I tillegg har han vunnet NM tempo tre ganger og NM cupen to ganger.

Han er også den første til å fullføre Jotunheimen Rundt på tandem.

– Jotunheimen Rundt er det fineste turrittet. Det er en fantastisk og spektakulær naturopplevelse, forteller han, og legger til at hans supre pilot Geir Wiggen har vært med på begge turene.

VIKTIG MED TILLITT: Magne har opplevd mye på sykkelen, både alene og med pilot. Han mener det er avgjørende å stole helt på piloten sin for å lykkes i tandem. Foto: Privat.

Men selv om han har opplevd mye allerede, stopper det ikke her for den målbevisste rytteren.

– Målet neste år er å kjøre Trondheim-Oslo, hvis jeg får pilot. Ellers blir det Lillehammer-Oslo og Jotunheimen Rundt for tredje gang. Mine forventninger er som vanlig å få gjennomført disse rittene, men samtidig skal det klaffe med både piloter og form, avslutter han.