Lara (25) motbeviser legene

– I følge legene mine kan jeg egentlig ikke sykle, forteller tyske Lara Wolleschensky.

Jeg var den eneste med et handikap

Lara Wolleschensky var uheldig og fikk et hjerneslag under fødselen. Det har ført til hemiparese på hele venstresiden hennes, som betyr at halve kroppen ikke kan kontrolleres eller beveges ordentlig.

– Jeg har alltid hatt problemer med å gå, balansere og bruke venstre hånd. Det førte til at legene tidlig i livet mitt mistenkte at «enkle ting» som å sykle eller gå langt kunne bli vanskelig for meg, forteller hun åpenhjertig.

Likevel ønsket foreldrene hennes at hun skulle være aktiv og få lov til å prøve alt. Storesøsteren var hennes store forbilde.

– Det var slik jeg lærte å sykle i tidlig alder. Å tråkke jevnt, bruke begge halvdelene av kroppen likt og trene balanse var bra for meg, sier hun, og fortsetter:

– Dermed meldte foreldrene mine meg inn i en sykkelklubb. Jeg var den eneste med et handikap.

Utveksling til Norge

Da Lara var 15 år ønsket hun en forandring i livet sitt. Skoleåret 2013/14 pakket hun pakket sakene sine og dro på utveksling til Norge.

– Jeg bodde i en vertsfamilie i Nord-Trøndelag. Året var helt fantastisk. Kanskje det beste året i mitt liv, sier hun.

Hun forteller at hun i dag, ni år senere, fortsatt har god kontakt med de hun ble kjent med i Norge. Nesten hvert eneste år reiser hun på besøk.

– En del av hjertet mitt er fortsatt i Norge, sier den tyske jenta.

Nye utfordringer

Kun et halvt år etter utvekslingsåret fikk Lara plutselig store problemer med å gå. Hendene begynte å skjelve. Det var da hun fikk diagnosen Multiple Sklerose (MS), som gjør at nervesignalene forstyrres eller blokkeres.

– Da virket sport meningsløst for meg, forteller 25-åringen.

I 2018 tok hun derfor kontakt med «Besi & Friends». Det er en stiftelse som støtter mennesker med autoimmune og nevrologiske sykdommer. Stiftelsens leder, Andreas Beseler, kom med en klar oppfordring:

– Bare sykle. Det spiller ingen rolle om det er 20 eller 70 km, eller om du trenger en eller tre timer på det. Det viktigste er at du alltid har det gøy. Du vil merke at det vil hjelpe deg.

Og det har det virkelig gjort. Under koronapandemien syklet Lara flere lange og vellykkede distanser.

– Jeg merket at sykling hjelper meg i kampen mot MS-en min, sier hun.

– Styrkeprøven er en drøm

I Tyskland deltok Lara i flere ulike sykkelritt. Men det var først på en ferietur til Norge at hun fikk høre om Styrkeprøven.

– Etter den samtalen kunne jeg ikke slippe tanken om å delta i denne konkurransen, sier hun, og legger til:

– Å sykle fra en region hvor jeg nesten har levd et år, og gjennom dette fine landet helt ned til hovedstaden. Det gjør at Styrkeprøven er en drøm nå.

Og drømmen kan snart bli virkelig. Den tøffe 25-åringen sikter seg inn på neste års ritt.

– Jeg føler meg klar til å prøve hele distansen, selv om jeg ikke vet om et MS-tilbakefall kan komme før juni. Hvis det skjer vil jeg prøve igjen i 2024 og eventuelt helt til jeg klarer å oppfylle drømmen min.

For å gi opp er ikke et alternativ for Lara.