Sesongen har startet

kom deg ut (på landeveien)

Det er masse aktivitet for tiden. Det er ritt på TV og norgescupen har startet. Det er også mange fine aktiviteter for oss mosjonister som bare liker å være ute å sykle. Dette er en magisk årstid. Gå ikke glipp av den.

vegtur

Publisert:
Sist oppdatert:

Det har vært en god periode med fint, men kjølig, vær her på Østlandet i de siste ukene. Det kostes i smågatene og flatt dekk faktoren blir mindre for hver dag. I forrige uke fikk jeg min første skikkelige langtur. Hadde fulgt med på Yr og planlagt dagen i forhold til temperatur og vindretning. Det endte med en liten gamble når det kom til vinden, noe som skulle vise seg at jeg tapte.

Jeg har en favoritt langtur som jeg prøver å sykle et par ganger i året. Jeg bor på Tveita i Oslo så turen går hjemmefra via Hvervenbukta og videre sydover langs gamle mossevei til Moss og inn på Bastøferga. Der er det perfekt å få seg noe godt å drikke og spise matpakka mens ferga tøffer over til Horten. Denne gangen hadde jeg griseflaks. Lett medvind sydover og farten var god og når jeg kom ned til kaia var båten full og jeg mer eller mindre spurtet ombord som sistemann før de lukket porten. Perfekt. Skulle ikke kaste bort et sekund på denne turen. Men så var det vinden da.

vakker-utsikt-vegtur

Bilde fra Vegtur

Var førstemann av ferga og syklet bort til startområdet til Vestfold Rundt, som er et ritt jeg liker og har vært med på mange ganger. Sol og fint vær på denne siden også. Syklet videre i samme løype som rittet og var på vei mot Holmestrand. Etter en stund blir veiene mer åpne og motvinden traff meg midt i hjelmen (ikke aerohjelm). I følge Yr skulle vinden komme rett fra vest og ørlite fra syd, altså skrått bakfra. Det var ikke tilfelle og farten gikk dramatisk ned. Da var det ikke snakk om noen heftig snittfart så da kunne jeg like godt spandere en omvei opp første harde knekker ved Holmestrand og den bakken der feltet sprenges i Vestfold Rundt. Man svinger av gamle E-18 rett før tunnelen og kjører oppover mot toppen av fjellet. Den bakken starter på ca 10% og når jeg fulgte nøye med på gps'en min så jeg 12-13% mesteparten av bakken og et lite sekund så jeg 15% også. Denne bakken er saftig. Et stykke oppe der deler veien seg og rittet tar videre opp mot venstre og er mye snillere. Jeg tok brattbakken ned til høyre mot Holmestrand sentrum og gamle E-18 på vei mot Sande og Drammen. På sånne dager møter man mer eller mindre ingen biler og man har landeveien for seg selv.

Medvind hjem

Etter jeg var igjennom Drammen sentrum så endrer man retning mot Lier og da var det medvind, slik det skulle være. Herfra og hjem til Oslo var det supert og farten gikk opp. Det ble Strava PR-fest mellom Asker og Sandvika pga vinden. Litt småsur i beina på første langtur men etter å ha stått mesteparten av veien mellom Sandvika og Lysaker var beina fine og glade. Hadde noen tanker om å støte opp Kongsveien og noen andre bakker på Ekeberg men etter 6-7 timer alene ute ble det absolutt korteste vei hjem etter jeg passerte Aker Brygge.

listebilde-vegtur

Bilde fra Vegtur (kunne vært meg på min tur)

Gleder meg allerede til neste langtur. Følger med på Yr!

Inspirasjon

Vil du også ut på langtur og trenger inspirasjon? Det er ikke vanskelig å finne. Les magasinet Landevei og se på deres artikler om "Norges flotteste langturer". I siste utgave skriver de om Neslandet. Ser magisk ut. Mot slutten av sesongen i fjor syklet jeg Tofterunden som de skrev om. Kjempefin runde.

En annen fin blogg som jeg følger med på er Vegtur. Har du stor skjerm er denne siten en nytelse. Gleder meg til de får syklet flere turer og tatt flere bilder. Bildet i toppen av artikkelen her er lånt av Vegtur på deres tur til Lampeland.

Mer fart? Sykle ritt? 

Trenger du mer fart på din vei mot Styrkeprøven i juni burde du delta på ett eller flere sykkelritt. Det skjer noe med deg når du får startnummer på trøya. Farten og fokuset går opp og du får en bra treningsøkt, samt at du får en feeling med hvordan det er å ligge i felt med mange andre, noe som du vil oppleve under Styrkeprøven.

De store lagene bruker lokale ritt som oppkjøring og innkjøring av lag. Både for Trondheim - Oslo og nå spesielt for Lillehammer - Oslo. 1. mai er det vårklassikeren Enebakk Rundt, med start og mål på Skullerud i Oslo. Det er en relativt flat runde på ca 83km og perfekt for lagkjøring. Farten er høy og løypa er ikke så fryktelig lang.

Etter dette går det slag i slag med Nordmarka Rundt, Tyrifjorden Rundt, Vestfold Rundt, Hurdalsjøen Rundt og Mjøsa Rundt.

Hva med å teste ut Landegrensen eller Granfondo Don Pedro? Se på Terminlisten og finn et ritt ikke langt unna deg hvor det er enkel logistikk. Da får du mest utbytte og glede av rittet. Sjekk kommentaren i lederen til magasinet Landevei i siste blad om gleden av et lokalt ritt til NOK 100,- på Bjerke Travbane i snøføyka.

Ta også en titt på magasinet Gruppetto som er ute nå. Der står det litt om den nye avslutningen til Styrkeprøven.

Delveien, TV2 og Trygg Trafikk

TV2 Sporten har hatt økt fokus på syklister i trafikken denne uken. Det er bra å sette fokus på. Tenk litt på hvordan du sykler når du er ute i trafikken. Se også på Trygg Trafikk og hva de skriver om sykkelregler.

Les artikkelen fra Bjørn Sætre, Generalsektretær Norges Cykleforbund og se spesielt på NCF sykkelvettregler.

Og bruk hjelm. Bruk alltid hjelm. Hjelm redder liv.